Makaron bezglutenowy – rodzaje, właściwości i zastosowanie

2022-11-04
Makaron bezglutenowy – rodzaje, właściwości i zastosowanie

Żywność niezawierająca glutenu staje się coraz bardziej popularna. Szeroki wybór produktów na półkach sklepowych zachęca do zakupu każdego – nawet osoby, które nie borykają się z celiakią. Szczególnie często wybieranym wyrobem jest makaron. Jego różne rodzaje pozwalają zaopatrzyć się w idealny i dopasowany do indywidualnych preferencji wyrób o bogatym składzie i smaku. Istotne jest jednak poznanie bliżej tego produktu oraz jego typów, by wybrać prawidłowy dodatek do swojej diety.

Makaron bezglutenowy — co go charakteryzuje?

Na początku warto zastanowić się, co tak naprawdę wyróżnia makarony, niezawierające w sobie glutenu. Uznaje się je za zdrowe i smaczne zamienniki tradycyjnych produktów pszennych, które wykonane są z innych rodzajów mąk. Zgodnie z warunkami Kodeksu Żywieniowego produkty bez glutenu powinny dostarczać taką samą ilość składników odżywczych oraz witamin, co tradycyjne pozycje. Makaron bezglutenowy wyróżnia się zazwyczaj ciekawą barwą i zachęca interesującym smakiem. Może być idealnym dodatkiem do dań mięsnych, zup, sałatek czy sosów.

Kto może go spożywać?

Produkty bezglutenowe wzbudzają zainteresowanie nie tylko u osób uczulonych na gluten. Stanowią ciekawą propozycję dla miłośników zdrowej żywności oraz dla wszystkich chcących poznać nowe, ciekawe smaki. Najważniejszą jednak rolę odgrywają u osób cierpiących na celiakię, wszelkie alergie lub nietolerancję glutenu. Są wskazane także przy chorobach autoimmunologicznych. Produkty bezglutenowe nie posiadają tego białka roślinnego, które w niektórych przypadkach znacząco wpływa na zdrowie, na przykład poprzez reakcje alergiczne czy uszkodzenie kosmków jelitowych. Właśnie dlatego makaron oraz żywność, które w swoim składzie nie zawierają glutenu mogą pomóc zapobiec pojawieniu się wielu schorzeń u narażonych na nie osób.

Szeroki wybór makaronów bez glutenu

Na rynku spotkać można wiele rodzajów makaronów bezglutenowych. Różnią się one głównie typem wykorzystanej do produkcji mąki, często także kolorem, smakiem oraz formą. Gluten odpowiada w dużej części za rozciągliwość ciasta, dlatego makarony go nie posiadające, są nieco bardziej łamliwe. Produkty te wytwarzane są ze zbóż, w których nie znajduje się to białko roślinne. Są to głównie kukurydza, ryż oraz amarantus. W produkcji dodaje się często naturalne i zdrowe dodatki takie jak kurkuma, bataty czy dynia. To właśnie dzięki nim żywność zyskuje zupełnie nową i interesującą odsłonę. W naszym sklepie można kupić rozmaite kształty i rodzaje makaronów bez glutenu. Niezależnie od preferencji kulinarnych klientów, łatwo dobrać produkt nadający się do każdego dania. Wybierać można spośród rurek, muszelek, świderków i kolanek. Wyjątkowość ich formy stanowi oryginalny i pyszny składnik, który powinien znaleźć się w każdej kuchni.

Makaron kukurydzianyu

Najpopularniejszym rodzajem makaronu bez glutenu jest odmiana kukurydziana. Cechuje się wyraźną żółtą barwą, którą zawdzięcza użytej mące z kukurydzy. W swoim składzie posiada dużą zawartość luteiny odpowiadającej za wspomaganie wzroku. Jest bogaty także w żelazo, potas, wapń oraz witaminy z grupy B. Produkt ten zawiera dużo błonnika i antyoksydantów. Jest on najbardziej podobny do tradycyjnego makaronu, zachowuje swój kształt oraz sprężystość, a także nie klei się podczas gotowania.

Makaron ryżowy

Produkowany z mąki ryżowej może przyjmować różne formy. Wywodzi się głównie z kuchni chińskiej czy tajskiej, a w Polsce zyskuje on coraz większą popularność. Jest beztłuszczowy oraz lekkostrawny, a także zawiera wiele złożonych węglowodanów. Bogaty jest w błonnik, cynk, witaminę B oraz E. Nie zawiera konserwantów, ani zbędnych dodatków, jego smak jest natomiast bardzo delikatny. Jego spożycie może wpływać na obniżenie cholesterolu i poprawienie funkcjonowania metabolizmu. Idealnie sprawdzi się dla osób na diecie, gdyż posiada niewielką ilość kalorii.

Makaron gryczany

Równie często spotykana odmiana bezglutenowego makaronu. Charakteryzuje ją wyraźny, ciemny kolor i interesujący smak. Posiada wiele minerałów, potasu i magnezu. Zawiera niewielką ilość tłuszczu i jest lekkostrawny. Dostarcza do organizmu odpowiednią dawkę błonnika oraz składników odżywczych. Mąka gryczana, z której jest tworzony, odpowiada za poprawę trawienia i wzmocnienie układu krążenia.

Gdzie i jak kupić makaron bezglutenowy?

Popularność produktów, które nie zawierają glutenu rośnie zarówno wśród klientów, dokonujących zakupów na stronie magiaprzypraw.pl, jak i w naszym punkcie stacjonarnym. Wszystko dzięki rozbudowanemu asortymentowi składającemu się z oryginalnych propozycji dopasowanych do gustów osób zainteresowanych świadomym odżywianiem się. Makaron bezglutenowy w sklepie internetowym, a także w naszej siedzibie dostępny jest w atrakcyjnych cenach, dzięki czemu łatwo wprowadzić go jako zamiennik produktów pszennych. Przy wyborze warto zwrócić uwagę na kształt, gramaturę oraz jego rodzaj. W ofercie przedstawiamy produkty o naturalnym i wyjątkowym składzie, które nie są zagęszczane glutenem oraz pochodzą ze sprawdzonego źródła.

Spożywanie produktów bez glutenu, może przynieść wiele korzyści i pomóc osobom, które nie tolerują białka roślinnego. Poprzez wiele dostępnych rodzajów istnieje możliwość urozmaicenia diety i wzbogacenia jej o nowe smaki i aromaty. Naturalne i bogate składy pozwolą urozmaicić każde danie nie tylko pod względem smakowym, ale i estetycznym.

Zaufane Opinie IdoSell
4.92 / 5.00 291 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-07-29
Jak zawsze wszystko ok
2024-07-19
.
pixel