Czarna herbata – rodzaje i właściwości

2023-02-03
Czarna herbata – rodzaje i właściwości

Czarna herbata – rodzaje i właściwości

Z cytryną, mlekiem lub miodem – tak współcześnie najchętniej spożywa się czarną herbatę, czyli jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Od tysięcy lat docenia się zarówno jej wyjątkowy smak, jak i interesujące właściwości. W wielu miejscach podawanie czarnej herbaty stanowi tradycję lub rytuał. Obecnie wymienia się jej rozmaite rodzaje, które różnią się w zależności od stopnia koloru oraz utlenienia liści, a także otrzymanej barwy czy smaku naparu. Jakie najpopularniejsze odmiany czarnej herbaty można wyróżnić i co je charakteryzuje?

Skąd pochodzi oraz jak powstaje czarna herbata?

Za największych producentów herbaty uważa się Indie, Chiny oraz Kenię. Znajdują się tam rozmaite plantacje rośliny Camellia sinensis, nazywanej często drzewem herbacianym. To właśnie z niej zrywa się świeże liście oraz pąki kwiatów. Po ich zebraniu przeprowadzana zostaje oksydacja, a także suszenie, sortowanie oraz oczyszczenie. Następnie otrzymany susz poddaje się ocenie oraz odpowiednio pakuje. Cały proces jest czasochłonny i wymagający, jednak ostatecznie doprowadza on do stworzenia wyjątkowego herbacianego wyrobu wysokiej jakości. Zbiory odbywają się od 3 do 5 razy w roku. Wykonuje się je zarówno mechanicznie, jak i ręcznie. W zależności od rodzaju produkowanej herbaty wykorzystuje się odmienne metody obróbki.

Czarna herbata Assam – naturalne bogactwo Indii

Odmiana ta pochodzi z indyjskiej prowincji Assam, która jest największym na świecie regionem uprawy herbaty. Jej smak określa się jako intensywny, ciężki i mocny. Napar ten charakteryzuje ciemnoczerwona barwa, a także często miodowy posmak. Herbata czarna Assam jest mieszanką dojrzałych liści najwyższej jakości oraz młodych pąków, zwanych również złotymi tipsami. Zaleca się parzenie jej jedynie raz, gdyż uzyska się wtedy najbardziej wyrazisty i bogaty aromat. Ta odmiana herbaty oferuje szereg właściwości korzystnie wpływających na zdrowie. Poprzez zawartość dużej ilości teiny, działa ona pobudzająco i poprawia koncentrację. Wspiera także pracę układu pokarmowego i poprawia krążenie.

Ceylon i Darjeeling – co wyróżnia te czarne herbaty?

Kolejnymi popularnymi odmianami czarnej herbaty są Ceylon i Darjeeling. Pierwsza z nich produkowana jest na Sri Lance i charakteryzuje się wyrazistym, bogatym smakiem o korzennej nucie. Liście z herbacianych krzewów są odpowiednio zwijane i fermentowane, dzięki czemu uzyskuje się esencjonalny i pobudzający napar o bursztynowej barwie. Herbata czarna Ceylon uznawana jest za jedną z najbardziej jakościowych. Pomaga obniżyć ciśnienie i wspiera ochronę zębów przed próchnicą. Natomiast herbata czarna Darjeeling pochodzi z Indii, a konkretnie spod himalajskich stoków. Panujące tam warunki wpływają na niepowtarzalność aromatu tego naparu. Jest on głównie mieszanką zielonkawych liści oraz srebrzystych pąków, które gwarantują kwietny, delikatny, a jednocześnie rześki smak. Darjeeling zawiera minerały, takie jak magnez, potas czy wapń, a także przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki. Herbata ta doskonale nawadnia organizm i zmniejsza poziom stresu.

English Breakfast – tradycyjne smaki i wysoka jakość

Kompozycja English Breakfast najczęściej składa się z mieszanki dwóch herbat: cejlońskiej oraz Assam. Najchętniej spożywa się ją do śniadania, gdyż działa pobudzająco oraz poprawia trawienie. Charakteryzuje się wyraźnym i mocnym smakiem, który jest wyjątkowo przyjemny. Często wyczuwa się w nim korzenne lub drewniane nuty. Napar przyjmuje brązowo-bursztynową barwę. Liście herbaty czarnej English Breakfast pochodzą najczęściej z Indii, Kenii oraz Sri Lanki. Nierzadko dodaje się do niej mleko, co pozwala jeszcze lepiej odkryć jej niezwykły smak. Spożywanie tego napoju może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi, a także stanowić wsparcie w przeciwdziałaniu miażdżycy.

O czym pamiętać przy zakupie czarnych herbat?

Wybierając czarną herbatę, warto przede wszystkim zdecydować o jej rodzaju oraz formie. Istotne jest także sprawdzenie pochodzenia i składu herbaty, tak, by był on jak najbardziej naturalny i wywodził się z zaufanych źródeł. W zależności od upodobań można także dobierać odmienne nuty smakowe czy aromaty. Zaleca się kupowanie wysokiej jakości produktów od sprawdzonych producentów. W naszym sklepie oferujemy herbaty marki NEWBY, które są dostępne w rozmaitych formach, takich jak piramidki czy saszetki. Kupując gotowy susz, warto także zweryfikować kolor oraz długość jego liści. Powinny one być ciemnobrązowe oraz o podobnej wielkości.

Czarna herbata cechuje się bogactwem smaków i wyjątkowym pochodzeniem. Jej rozmaite rodzaje przyciągają do siebie zarówno unikalnym aromatem, jak i drogocennymi właściwościami. Herbata Assam, a także pozostałe odmiany są naturalnymi antyoksydantami oraz działają delikatnie pobudzająco. Na rynku są dostępne odmienne formy suszu, które można parzyć i spożywać w ulubiony sposób. Warto pamiętać, by dobierać produkty jedynie wysokiej jakości, które ukażą prawdziwy potencjał herbaty i zagwarantują niepowtarzalne doznania smakowe.

Zaufane Opinie IdoSell
4.92 / 5.00 291 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-08-09
5/5 Pyszna kawka
2024-06-17
Jak zawsze profesjonalna obsługa i dobrej jakości towar. Polecam!!!
pixel